Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Ομιλία Πρωτοχρονιάς 2021

 Πρωτοχρονιά 2021

Όπως όλες οι χρονιές που πέρασαν και το 2020 είχε δύσκολες και εύκολες στιγμές, ευχάριστα και δυσάρεστα, συνηθισμένες και πρωτόγνωρες εμπειρίες. Σίγουρα το πιο διαφορετικό του 2020 ήταν η πανδημία και η καραντίνα. Αυτά έφεραν μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, στην εργασία μας, στις κοινωνικές και στις σχολικές σχέσεις μας. Ήταν ο διαφορετικός εορτασμός το Πάσχα και των Χριστουγέννων. Σίγουρα διδαχτήκαμε πολλά, δοκιμαστήκαμε πολύ, ίσως και η πίστη μας δοκιμάστηκε, ίσως αναρωτηθήκαμε που είναι ο Θεός σε όλο αυτό και τι κάνει. Ίσως τον αμφισβητήσαμε, ίσως αδιαφορήσαμε, ίσως προσευχηθήκαμε περισσότερο. Όλα είναι μέρος της ζωής.

Ίσως καταλάβαμε ότι άλλος παίζει την μουσική και εμείς χορεύουμε σε όποιον ρυθμό διαλέγει εκείνος. Ποιος είναι αυτός ο άλλος όμως; Ποιος είναι εκείνος που παίρνει τις αποφάσεις και εμείς ακολουθούμε υπάκουα; Είναι ο ιός; Είναι η κυβέρνησης; Είναι τα μεγάλα κέντρα των οικονομικών αποφάσεων; Είναι ο Θεός;

Φυσικά θα περιμένετε από μένα να πω ότι είναι ο Θεός, και θα το πω. Όμως, αυτές τις μέρες είδαμε ότι και ο Θεός υπακούει στις ανθρώπινες καταστάσεις. Ο Ιησούς γεννήθηκε στην Βηθλεέμ γιατί κάποιος άλλος αποφάσισε να κάνει απογραφή, έφυγε στην Αίγυπτο γιατί κάποιος άλλος αποφάσισε να τον εξολοθρεύσει, υποτάχτηκε στους νόμους της ανθρώπινης φύσης και της εβραϊκής θρησκείας, του έκοψαν το νήμα της ζωής σύντομα γιατί κάποιοι άλλοι αποφάσισαν ότι είναι επικίνδυνος. Τελικά, ακόμη και στη ζωή του Υιού του, ο Θεός είχε τον έλεγχο; Έπαιρνε εκείνος τις αποφάσεις;

Νομίζω ναι. Η απόφαση του Θεού είναι να δίνει ζωή στον άνθρωπο, να του γνωρίζει την αλήθεια και να του προσφέρει χαρά. Η απόφαση του Θεού είναι να αγαπάει τον άνθρωπο κάτω από όλες τις συνθήκες και μέσα σε όλες τις καταστάσεις που ζει ο άνθρωπος. Θέλει να τον ευλογεί, να τον ελεεί και να του δίνει ειρήνη. Ο Ιησούς, σε όλες τις καταστάσεις που αντιμετώπισε, ευλόγησε και ελέησε. Οι άγγελοι έψαλλαν «και επί γης ειρήνη» και ο Αναστημένος Ιησούς χαιρετούσε τους μαθητές του με την Ειρήνη.

Όμως οι άνθρωποι αποφασίζουν ενάντια στο θέλημα του Θεού και αυτό που βιώνουμε είναι η σύγκρουση. Αντί ευλογίες προτιμούμε τις κατηγορίες και το κουτσομπολιό, τον κακό λόγο που πληγώνει και μειώνει τον άλλο. Αντί έλεος προτιμούμε τη βία, την οικονομική εξαθλίωση, την τιμωρία. Αντί για ειρήνη προτιμούμε το διχασμό, την ευκολία μας, το συμφέρον μας. Και μετά περιμένουμε το Θεό να τα φτιάξει όλα. Εμείς πάμε κόντρα και θέλουμε ο Θεός να τα βάλει στο σωστό δρόμο. Αν εμείς δεν συνεργαστούμε με τον Θεό, αν δεν συμπορευτούμε με τον Θεό, δεν θα διορθωθεί τίποτα. Ακυρώνουμε τις ευλογίες, το έλεος και την ειρήνη του Θεού.

Γιατί δεν κάνει ο Θεός θαύματα να τα φτιάξει όλα αυτά σύμφωνα με το σχέδιό του; Πολλοί το πετάνε αυτό στα μούτρα του Θεού. Αν θέλεις μπορείς να κάνεις ένα θαύμα. Αλλά μας έχει δώσει μυαλό για να κρίνουμε ποιο είναι το καλό και να το επιλέγουμε. Και αυτό πρέπει να κάνουμε στη φετινή χρονιά που αρχίζει: να επιλέγουμε και να κάνουμε πάντοτε το καλό και να προτρέπουμε και τους άλλους να το κάνουν. Νομίζω ότι όσοι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν το καλό, τόσο λιγότερο κακό θα συμβαίνει στους αθώους. Όσο οι δικές μας αποφάσεις και οι δικές μας πράξεις είναι προς το καλό τόσο θα περιορίζεται το κακό που συμβαίνει . Και τότε το 2021 θα τελειώσει με ευλογίες και ειρήνη. Τότε θα δούμε ότι ο Θεός έχει δείξει έλεος στην ανθρωπότητα και την έχει σώσει.