Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Ομιλία 2ης Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα (3/1/21)

 2η Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, 3/1/21

            Σήμερα ο Λόγος του Θεού μας καλεί να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο το ερώτημα «Ποιος είναι ο Ιησούς». Χθες οι Φαρισαίοι ρωτούσαν τον Ιωάννη το Βαπτιστή, «Εσύ ποιος είσαι;» Αλλά αυτή η ερώτηση απευθύνεται στον Ιησού σε όλα τα Ευαγγέλια από την αρχή ως το τέλος. Ποιος είναι ο Ιησούς; Όλα κρίνονται από το τι απάντηση δίνουμε. Ήταν ένας καλός άνθρωπος που ο Θεός τον λυπήθηκε και τον ανέστησε; Αλλά δεν υπήρχαν άλλοι καλοί άνθρωποι; Ή μήπως ήταν ένας πολύ σοφός άνθρωπος που είπε τα πιο ωραία πράγματα; Μήπως ήταν ένας φωτισμένος άνθρωπος όπως τόσοι άλλοι φωτισμένοι άνθρωποι; Ποιος ήταν τελικά ο Ιησούς Χριστός; Και γιατί πρέπει να πιστεύουμε μόνο σε αυτόν; Ήταν ο Υιός του Θεού; Ή ήταν απλά ένας άνθρωπος καλύτερος από εμάς;

            Για τον Ευαγγελιστή Ιωάννη δεν υπάρχει αμφιβολία: Ο Ιησούς είναι ο μονογενής Υιός του Θεού, είναι ο Λόγος του Θεού μέσω του οποίου ο Θεός έπλασε τα πάντα, είναι η Ζωή, είναι το φως. Ο Ιησούς δεν γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, αλλά είναι ο Λόγος του Θεού που έγινε σάρκα. Η  ύπαρξή του δεν ξεκίνησε στα σπλάχνα της Παρθένου και στη φάτνη, αλλά είναι αιώνιος, δεν έχει αρχή και τέλος. Έγινε άνθρωπος για να γνωρίσουμε το Θεό και να γίνουμε παιδιά του. Για να μας πλουτίσει με τη χάρη και τις ευλογίες του.

            Ο Θεός, παρότι είχε στείλει την σοφία του στο λαό Ισραήλ για να τον γνωρίσει, ήθελε να τον γνωρίσουν όλοι οι άνθρωποι ως πρόσωπο, μέσω του Υιού του, του Ιησού Χριστού.

            Όλα αυτά ίσως ακούγονται ως θεωρίες και είναι δύσκολο να τα καταλάβουμε. Σκεφτόμαστε απλά και συγκεκριμένα, σκεφτόμαστε μέσα στο χώρο και στον χρόνο, με αιτίες και αποτελέσματα, με λογική σειρά.

Δεν θα καταλάβουμε αν θέλουμε πρώτα να εξηγήσουμε και να κατανοήσουμε. Θα καταλάβουμε αν πρώτα πιστέψουμε. Αν δεχτούμε αυτά που μας μαρτυρεί η Αγία Γραφή και η Εκκλησία, τότε θα καταλάβουμε. Είναι σημαντικό να απαντήσουμε σωστά στο ερώτημα «Ποιος είναι ο Ιησούς Χριστός» για να είμαστε σωστοί μαθητές του, σωστοί Χριστιανοί. Για να ξέρουμε τι μας προσφέρει ο Θεός και τι να περιμένουμε από αυτόν για να μην απογοητευόμαστε, για να μην είναι η πίστη μας ευχητήριες σκέψεις.

Θα γνωρίσουμε τον Ιησού όταν μελετούμε την Αγία Γραφή, όταν συμμετέχουμε στη ζωή της Εκκλησίας και στα Μυστήρια, όταν εφαρμόζουμε την εντολή της Αγάπης. Η γνώση του Θεού είναι φωτισμός, είναι αποκάλυψη. Διαβάζοντας και ακούγοντας και ζώντας αυτά που μας μαρτυρεί η Αγία Γραφή, φτάνουμε στη γνώση του Θεού που δεν είναι όπως η ακαδημαϊκή γνώση, αλλά όπως η γνώση ενός προσώπου. Αυτή η γνώση, όπως όταν μιλάμε για την γνώση της μητέρας μας ή του παιδιού μας ή του αγαπημένου μας, δεν είναι απλά περιγραφική, αλλά βασίζεται στη σχέση μας με αυτό το πρόσωπο. Η σχέση μας με το Θεό μας δίνει τη γνώση του Θεού. Η πρωτοβουλία είναι το Θεού, η αποκάλυψη προέρχεται από το Θεό, αλλά η γνώση αποκτάται από την δική μας υποδοχή, από την δική μας δεκτικότητα και από την δική μας θέληση να είμαστε σε σχέση με τον Θεό.

Τι απάντηση δίνεις λοιπόν στην ερώτηση: Ποιος είναι ο Ιησούς; Πιστεύεις ότι είναι ο Λόγος και η Σοφία του Θεού, ο Υιός του Θεού που έγινε άνθρωπος για να σε σώσει, για να σου χαρίσει ζωή και ευτυχία; Πιστεύεις ότι μόνο μέσω του Ιησού Χριστού η ζωή σου ολοκληρώνεται και έχει νόημα; Μην απαντήσεις τώρα. Γνώρισε τον Ιησού, αναζήτησε μία σχέση μαζί του και μετά απάντησε.