Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Ομιλία Χριστουγέννων 2020

 Χριστούγεννα 2020

       Η χρονιά που πέρασε μας στρίμωξε πολύ και όλοι μας περιμέναμε τα Χριστούγεννα, την περίοδο των γιορτών, με μεγάλη προσμονή και χαρά. Στριμωχτήκαμε οικονομικά, στριμωχτήκαμε κοινωνικά, στριμωχτήκαμε επαγγελματικά, συναισθηματικά, ιδιαίτερα εκείνοι που έχασαν κάποιο αγαπημένο ή που δεν τους επέτρεψε να συναντηθούν φέτος με εκείνους που είναι μακριά, στριμωχτήκαμε ακόμη και χωρικά μέσα στα σπίτια μας και μέσα σε δωμάτια. Ήταν ένας δύσκολος χρόνος. Περιμέναμε τα Χριστούγεννα για να ξεδώσουμε λίγο, έστω με τους στολισμούς, με τις ευχές, με τα τραγούδια.

      Μπορεί μία μέρα να κάνει τη διαφορά; Μπορεί μία μέρα, μία γιορτή να ανατρέψει όλα αυτά που περνάμε;

       Μπορεί όχι σήμερα, αλλά μία μέρα έκανε τη διαφορά. Ήταν τα Χριστούγεννα, ήταν η μέρα που γεννήθηκε ο Χριστός, ο Υιός του Θεού μέσα στον κόσμο μας. Η γέννησή του έκανε τη διαφορά. Είναι ο λόγος που γιορτάζουμε, είναι ο λόγος της ελπίδας μας, είναι η μέρα που άλλαξε τον κόσμο.

     Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο σήμερα και σε αυτό που ζούμε εμείς σήμερα. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε εκείνη την ημέρα και στα 33 χρόνια που ακολούθησαν. Να επικεντρωθούμε στο τι είπε ο Ιησούς, στο τι έκανε και στο πως πέθανε. Να επικεντρωθούμε στην Ανάστασή του. Δεν είναι μια μέρα, είναι μια ζωή, όπως όταν γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας, γιορτάζουμε όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν. Και όταν γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε τις χιλιετίες και τις ζωές τόσων ανθρώπων που άλλαξε αυτή η μέρα. Πόσοι άνθρωποι δεν βοηθήθηκαν στο όνομα του Ιησού; Πόσοι άνθρωποι δεν συμφιλιώθηκαν στο όνομα του Ιησού; Πόσοι δεν βρήκαν συγχώρεση και ελπίδα στο όνομα του Ιησού; Πόσοι δεν βρήκαν στήριγμα; Πόσοι δεν βρήκαν νόημα για την ζωή τους!

     Μια μέρα μπορεί να κάνει την διαφορά, αν αναλογιστούμε τι έφερε αυτή η μέρα. Αυτό που πραγματικά έφερε αυτή η μέρα ήταν η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το Θεό. Πολλοί προσπάθησαν να αρνηθούν τον Ιησού και έμειναν με το μίσος, το ψέμα, το φόβο, το θάνατο. Αυτά όμως δεν είναι του Θεού ούτε από τον Θεό. 

     Του Θεού είναι η χαρά και η ζωή, είναι η αλήθεια, είναι η αγάπη. Γι’ αυτό ο Θεός θέλησε να γίνει μωρό. Στο πρόσωπο ενός μωρού βλέπουμε όλα όσα ο Θεός θέλει να μας προσφέρει: ζωή, χαρά, φως, αγάπη! Ένα μωρό μας βγάζει όλα αυτά. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα! Αν ψάχνετε τον Θεό, θα βρείτε ένα βρέφος! Και το μήνυμα είναι το ίδιο ως το τέλος με την Ανάσταση: η χαρά της ζωής, το φως, η αγάπη.

      Σήμερα, λοιπόν, όσο στρυμωγμένοι κι αν είμαστε, όσο κι αν ο φόβος του θανάτου μας πλακώνει, εμείς αναζητούμε ένα βρέφος. Είναι η απάντηση σε όλες μας τις έγνοιες. Πρέπει να βρούμε αυτό το βρέφος και να το δεχτούμε στη ζωή μας. Αυτό το βρέφος, ο Ιησούς, είναι το δώρο του Θεού σε μας. Είναι η μέρα που δεν γνωρίζει δύση. Η μέρα που έκανε τη διαφορά και γνωρίσαμε τη χαρά, τη ζωή, το φως, την αγάπη, το Θεό.