Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020


       ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ

    ΣΥΡΟΥ– ΘΗΡΑΣ - ΚΡΗΤΗΣ

Θρησκευτικό Νομικό Πρόσωπο

Αριθ. Πρωτ : 49/2020
                                                                                     Ερμούπολη 16.03.2020

            Προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα των Εκκλησιαστικών μας Επαρχιών

Αγαπητοί μου,

Η σκέψη μου και η ποιμαντική μου φροντίδα είναι στραμμένες προς εσάς, καθώς όλοι μας βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που μας  προκαλούν  φόβο και έντονη ανησυχία  για την  υγεία, τη δική μας και των αγαπημένων μας.
Με αίσθημα ευθύνης και πατρικής αγάπης απευθύνομαι προς όλους σας και σάς ζητώ να προστατεύσετε τους εαυτούς σας και τις οικογένειές σας, τηρώντας τις οδηγίες των ειδικών και τα μέτρα προστασίας που έχουν θεσπίσει.
 Ως τοπική εκκλησία, οι εφημέριοί σας και εγώ, αποφασίσαμε τη λήψη έκτακτων μέτρων, ώστε σε μια κρίση σαν κι αυτή οι ναοί μας να μη γίνουν σημεία εξάπλωσης της ασθένειας.
Από αύριο Τρίτη 17 Μαρτίου και μέχρι την Παρασκευή10 Απριλίου 2020, θέτουμε σε ισχύ τα παρακάτω:
1.    Οι ναοί μας θα παραμένουν ανοικτοί για ατομική προσευχή, κατά την πρακτική της κάθε ενορίας.
2.    Δεν θα τελείται καμιά ιεροτελεστία με συμμετοχή πιστών.
3.    Αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα μνημόσυνα και δεν προγραμματίζονται άλλα.
4.    Δεν θα τελεστούν πανηγύρια ενοριακών ναών, εξωκκλησιών και προσκυνημάτων, καθώς και η Δοξολογία και η επιμνημόσυνη Δέηση για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
5.    Σε περίπτωση κηδείας, η εξόδιος ακολουθία τελείται στο κοιμητήριο και με την παρουσία μόνο των στενών συγγενών.
6.    Για οποιαδήποτε πνευματική σας ανάγκη, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Εφημέριό σας, τηλεφωνικά.
7.    Όσοι ασθενείς και ηλικιωμένοι ζητήσουν τη θεία Κοινωνία στο σπίτι, δεν θα την στερηθούν.
8.    Καθημερινά, καθώς και κάθε Κυριακή, όλοι οι εφημέριοι θα τελούν τη θεία Λειτουργία (χωρίς την παρουσία πιστών) και θα την προσφέρουν υπέρ υγείας και σωτηρίας των ενοριτών τους.
9.    Στην τοπική τηλεόραση και μέσω διαδικτύου θα μεταδίδεται η θεία Λειτουργία της Κυριακής.
10.                    Όσοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο internet, ας αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και στις σελίδες του Facebook των Ενοριών, προτάσεις για την προσωπική τους και την οικογενειακή καθημερινή προσευχή.
11.                    Για όποιον επιθυμεί να τελεί την ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού στο σπίτι του, με την οικογένειά του, ας ζητήσει από τον Εφημέριό του το βιβλίο της ακολουθίας.

Οι εφημέριοί σας προσεύχονται καθημερινά για όλους τους ενορίτες τους και εγώ για όλο το ποίμνιο που ο Κύριος μου εμπιστεύθηκε και σας απαλλάσσουμε, για όλη την περίοδο, από την υποχρέωση του Κυριακάτικου Εκκλησιασμού!

Αγαπητοί μου,
Η προσωρινή υποχρεωτική «αποχή» από τη συμμετοχή στις λατρευτικές τελετές της Εκκλησίας, που κάτω από τις παρούσες συνθήκες είναι μια πράξη αγάπης για τους οικείους μας και το κοινωνικό σύνολο, πρέπει να γίνει ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε όλοι μας την αξία τόσο της ατομικής  προσευχής όσο,  και κυρίως,  της οικογενειακής προσευχής. Η οικογένεια είναι η «κατ’ οίκον εκκλησία».
Προσευχηθείτε ως οικογένεια με το άγιο Ροδάριο
Προσευχηθείτε πριν και μετά το φαγητό
Ανοίξτε, διαβάστε και μελετήσετε την Αγία Γραφή.
Ο Απόστολος Παύλος γράφει: «Να ξέρετε ότι όσα γράφτηκαν στις Γραφές, έχουν γραφτεί για να μας διδάσκουν. ΄Ετσι, με την υπομονή και την ενθάρρυνση που δίνει η Γραφή, θα στηριχθεί η ελπίδα μας»(Ρωμ 15,4) ενώ σε άλλο σημείο μας ενθαρρύνει λέγοντας: «Ο Θεός της ελπίδας να σας γεμίσει με κάθε λογής χαρά και ειρήνη που δίνει η πίστη, για να έχετε περίσσια ελπίδα με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος» (Ρωμ 15,13).
                                                Με την αγάπη του Χριστού


Πέτρος Στεφάνου
Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης