Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Τεσσαρακοστή 2018



«Επειδή μάλιστα θα πληθύνει η κακία, η αγάπη πολλών θα ψυχρανθεί» (Μτ. 24,12) είναι το θέμα του φετινού μηνύματος του Πάπα Φραγκίσκου για την φετινή Σαρακοστή. Αυτή την φράση την είπε ο Ιησούς στους μαθητές του όταν τους ανήγγειλε την αντίσταση του κόσμου στο μήνυμα του Ευαγγελίου. Μέσα στις δυσκολίες οι καρδιές κάποιων θα σκληρύνουν, αλλά τι θα απομείνει από το Ευαγγέλιο αν χαθεί η αγάπη;

Τις δυσκολίες θα εκμεταλλευτούν ψευδοπροφήτες (όχι μόνο πρόσωπα αλλά και καταστάσεις) που θα μας προτείνουν εύκολες και ανύπαρκτες λύσεις μόνο και μόνο για να μας παραπλανήσουν. Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς, ίσως και εμείς ως έναν βαθμό, ακολουθούμε αυτούς τους ψευδοπροφήτες που στο τέλος μας οδηγούν στην απογοήτευση και στην απελπισία.

Στη Θεία Κωμωδία η καρδιά της Κόλασης δεν έχει φωτιά αλλά πάγο! Όταν ψυχρανθεί η αγάπη και κρυώσει η καρδιά ο άνθρωπος κλείνεται στον εαυτό του και αδιαφορεί για τους άλλους.

Η Μητέρα Εκκλησία μας προσφέρει όχι μόνο «το πικρό φάρμακο της αλήθειας», αλλά και τα ανακουφιστικά γιατροσόφια της προσευχής, της αγαθοεργίας και της νηστείας. Η προσευχή ζεσταίνει την καρδιά μας, η αγαθοεργία ζεσταίνει την καρδιά του πλησίον μας και η νηστεία ζεσταίνει τις σχέσεις μας μεταξύ μας και με τον Θεό που μόνος είναι ικανός να χορτάσει κάθε μας πείνα.

Η καινοτομία του Πάπα φέτος είναι ότι καλεί και τους μη Καθολικούς να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή του να μην αφήσουν την κακία του κόσμου να ψυχράνει τις καρδιές τους.

Εξάλλου η καρδιά του Θεού δεν ψυχραίνεται ποτέ! Ας αναζητήσουμε την ζεστασιά της καρδιάς του Θεού στο Μυστήριο της Μετάνοιας για να αναφωνήσουμε με ανακούφιση το Πάσχα: «Το φως του ενδόξως αναστημένου Ιησού να σκορπίσει το σκοτάδι από την καρδιά και το νου μας»!