Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Ανακοινώσεις Ενοριακού Δελτίου νο. 236

 Τεσσαρακοστή,

περίοδος μετάνοιας, προσευχής και νηστείας

 

     «Η Περίοδος της Τεσσαρακοστής ορίζεται ως προετοιμασία για τον εορτασμό του Πάσχα. Πράγματι, η θεία Λατρεία της Τεσσαρακοστής προετοιμάζει του κατηχούμενους με τα διάφορα στάδια της χριστιανικής μύησης και τους πιστούς με την ανάμνηση του Βαπτίσματος και τη μετάνοια, για να τελέσουν το Πασχαλινό Μυστήριο». (Λειτουργικό Έτος, 27).

 

Σύμφωνα με τους κανόνες του Κώδικα του Κανονικού Δικαίου:

Καν. 1250  - Ημέρες και περίοδοι μετάνοιας για την παγκόσμια Εκκλησία είναι όλες οι Παρασκευές του έτους και η περίοδος της Τεσσαρακοστής.

Καν. 1251 – Η αποχή από το κρέας [εγκράτεια] ή από άλλη τροφή, σύμφωνα με τις διατάξεις της συνόδου της Ιεραρχίας, πρέπει να τηρείται όλες τις Παρασκευές του έτους, εκτός εάν συμπέσουν με ημέρα που συγκαταλέγεται μεταξύ των πανηγύρεων. αλλά η εγκράτεια και η νηστεία θα τηρούνται την Τετάρτη των Τεφρών και την Μεγάλη Παρασκευή των Αγίων Παθών και του Θανάτου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Καν. 1252 – Δεσμεύονται από το νόμο της εγκράτειας οι πιστοί που έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας. αλλά στο νόμο της νηστείας υποχρεούνται όλοι οι ενήλικοι μέχρι την έναρξη του 60ου έτους της ηλικίας. Ωστόσο οι ποιμένες των ψυχών και οι γονείς να φροντίζουν ώστε και οι νεαροί απαλλασσόμενοι από το νόμο της νηστείας και της εγκράτειας, λόγω της ηλικίας, να ενημερώνονται για το γνήσιο νόημα της μετάνοιας. 

 

Ευχαριστούμε για τις προσφορές σας:

· Η οικογένεια Ιωσήφ και Μάγδας Παλαιολόγου πρόσφεραν στον Ι.Ν. Αγ. Σεβαστιανού €40 εις μνήμη των γονέων τους Λεονάρδου, Αικατερίνης, Μάρκου και Μαρίας.

· Ο Νικόλαος και η Αννίτα Μαραγκού πρόσφεραν €50 στην Κάριτας Αγ. Σεβαστιανού εις μνήμη της αδελφής τους Θηρεσίας Βαμβακάρη.