Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Πώς να πάτε στη Λειτουργία με τα παιδιά!


Πώς να πάτε στη Λειτουργία με τα παιδιά 
(χωρίς να χάσετε το μυαλό σας)

Σχεδόν όλοι οι Καθολικοί γονείς μπορούν να συμφωνήσουν ότι να πάνε στην λειτουργία με παιδιά (ιδιαίτερα προσχολικής ηλικίας!) στην ώρα τους και να καθίσουν ήσυχα είναι ένας αγώνας. Ακόμη και οι πιο έμπειροι γονείς έχουν να κάνουν συχνά με κατάρρευση ή εκνευρισμό.
Αλλά υπάρχει πάντα και αυτή η μία οικογένεια της οποίας τα παιδιά συμπεριφέρονται άψογα και φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ποιο είναι το μυστικό τους; Κοιτάξτε τι ανακαλύψαμε:

3 βασικές συμβουλές για να φέρετε τα παιδιά στη Λειτουργία

1) Προετοιμαστείτε. Σιγουρευτείτε ότι δεν αγχώνεστε την Κυριακή το πρωί. Σηκωθείτε νωρίς, διαλέξτε ρούχα από βραδύς, ετοιμάστε ένα καλό πρωινό. Στο αυτοκίνητο προς την Εκκλησία, ρωτήστε τα παιδιά να σας πουν τους «κανόνες» συμπεριφοράς στη Λειτουργία. Μετά πείτε μια προσευχή μαζί, ζητώντας από το Θεό να προετοιμάσει τις καρδιές όλων να είστε ολοκληρωτικά παρόντες στη Λειτουργία.

      2)     Εξηγείστε και Διαπαιδαγωγείστε. Όσο περισσότερα γνωρίζουν τα παιδιά για τη Θεία Λειτουργία και για το τι πραγματικά γίνεται κατά την τελετή, τόσο καλύτερα θα μπορέσουν να προσέξουν. Διαβάστε και συζητήστε τα αναγνώσματα της επόμενης Κυριακής και εξηγείστε δύσκολες λέξεις και εκφράσεις από πριν. Διδάξτε τα παιδιά για τα διάφορα μέρη της Λειτουργίας και τα ονόματα των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται. Πείτε τους γιατί καθόμαστε, γιατί είμαστε όρθιοι και γιατί γονατίζουμε. Μιλήστε τους για τον Άγιο που είναι αφιερωμένος ο ναός και τους αγίους στις εικόνες μέσα στο ναό. Προμηθευτείτε παιδικά βιβλία για την λειτουργία ή άλλα βιβλία που θα τα βοηθήσουν να συμμετέχουν.

      3)     Καθίστε μπροστά. Ακούγεται λίγο τρομακτικό αυτό; Θα είναι ίσως τις πρώτες φορές που θα το δοκιμάσετε. Όμως, το να κάθεστε στους μπροστινούς πάγκους εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Κυρίως, δίνει στα παιδιά καλύτερη οπτική όσων συμβαίνουν πάνω στο Βήμα, αλλά και τα κάνει να συνειδητοποιούν ότι είναι παράδειγμα για όσους κάθονται πίσω τους.
Μετάφραση από Little Saint Adventures